Η ιστορία της δαντέλας στα νυφικά

νυφικα με δαντελα

Είναι ρομαντική, elegant, chic και άκρως θηλυκή. Είναι αθώα αλλά και προκλητική. Καλύπτει αλλά και αποκαλύπτει. Οι γυναίκες την αγαπούν. Πώς όμως ξεκίνησε η ιστορία της δαντέλας και γιατί η υψηλή ραπτική τη λάτρεψε και τη λατρεύει;

Η δαντέλα κάνει την εμφάνισή της τον 16ο αιώνα. Αν και υπάρχει διαφωνία σχετικά με το αν η Ιταλία είναι το μέρος από όπου ξεκίνησε το πλέξιμο δαντέλας, σίγουρα η Βενετσιάνικη δαντέλα έχει γράψει τη δική της ιστορία ανά τους αιώνες. Κάποιοι ωστόσο πιστεύουν ότι η πλέξη της δαντέλας είναι ελληνική. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα αναφέρει «σειρήν δε πλεκτήν». Παρόλα αυτά, όποια και αν είναι η προέλευσή της η διαπλοκή της δαντέλας αναπτύχθηκε πολύ στην Ευρώπη από τα 1550 και μετά.

Η μετάδοση της τέχνης από χώρα σε χώρα, σε βόρεια και κεντρική Ευρώπη κάνουν τη δαντέλα εξαιρετικά δημοφιλή και αξιοσημείωτο είναι πως η κάθε χώρα προσέθετε στοιχεία από τον πολιτισμό της, την κουλτούρα της και την ιστορία της.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ελισάβετ Α΄ οι στενοί δεσμοί μεταξύ της βρετανικής και γαλλικής αυλής γίνονται η αιτία να διαδοθεί η δαντέλα στη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, το πάθος της βασίλισσας για τη δαντέλα απεικονίζεται και στα πορτραίτα της, με το δαντελένιο γιακά να αφήνει ιστορία. Στο Βέλγιο καθιερώθηκε η μέθοδος bobbin lace (με ξύλινες μπομπίνες) που έρχεται να ανταγωνιστεί την τεχνική needle lace (το παραδοσιακό βελονάκι).

Η ελληνική εκδοχή του bobbin lace είναι το κοπανέλι. Τη μέθοδο αυτή τη συναντάμε περισσότερο σε νησιωτικές περιοχές, λόγω της επαφής τους με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης.

Η γαλλική βιομηχανία της δαντέλας αναπτύχθηκε τον 17ο αιώνα και πολύ σύντομα έγινε συνώνυμη με τα ακριβά γούστα της αριστοκρατίας. Ακόμα και σήμερα η γαλλική δαντέλα θεωρείται από τις πιο ακριβές, λεπτεπίλεπτες και πολυτελείς του είδους.

Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, είναι ότι παρότι η κάθε χώρα έβαζε τα δικά της στοιχεία στο πλέξιμο της δαντέλας, η τεχνική παραμένει η ίδια σε όποιο μέρος και αν βρίσκεται. Στη σύγχρονη τέχνη η δαντέλα χειροποίητη η μηχανοποίητη χρησιμοποιείται ευρέως στους χώρους της μόδας, στα νυφικά και τη διακόσμησης και έχει πια αξία διαχρονική.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες του παρόντος άρθρου δεν αποτελούν προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας της ιστοσελίδας modistramou.gr.
Πηγή φωτογραφιών: www.theguardian.com

lace, modistramou, γάμος, δαντέλα, ιστορία δαντέλας, μοδίστρα, μοδίστρα γάμου, μοδίστρα νυφικών, νύφη, νυφικά, νυφικά με δαντέλα, Νυφικό, νυφικό με δαντέλα, υψηλή ραπτική

Copyright © 2014-2021 ModistraMou | Κατασκευη Ιστοσελιδων Web Builders